Нов Зеланд меѓу првите во светот прогласи крај на епидемијата

Владата од денеска на полноќ ќе ги укине мерките за физичко растојание и ќе премине од ниво 2 на вонредна состојба на ниво 1, рече Ардерн.

Јавните и приватните настани, продавниците и угостителските објекти, како и целиот јавен превоз сега можат да почнат со работа нормално, без придржување кон физичко растојание кое е во сила во повеќето земји во светот.

– Иако сега сме во побезбедна, посилна позиција, сепак нема да биде лесно да се вратиме на животот пред Ковид-19. Го зачувавме нашето здравје со одлучност и истрајност, а сега треба да се фокусираме на економското закрепнување, рече Ардерн.

– Сè додека не е завршено, не можеме да кажеме дека е постигнато. Така, можам да го завршам со едноставно: Ти благодарам, Нов Зеланд, истакна Ардерн.

На Нов Зеланд живеат околу пет милиони луѓе кои се изборија со пандемијата.

Back to top button
Close