Ново судење против родителите на убиецот Коста Кецмановиќ денес во Белград

Во Вишиот суд во Белград денеска треба да продолжи граѓанската постапка против семејството Кецмановиќ чиј син на 3 мај минатата година уби девет ученици и чувар на училиштето во Основното училиште „Владислав Рибникар“.

Оваа тужба против Владимир и Миљана Кецмановиќ, училиштето и државата ја поднеле членовите на семејството Дукиќ, чија ќерка била убиена во масакрот. Претходното судење беше одложено поради отсуство на Кецмановиќ, која, како што информираат нивните адвокати, сакала прво да сведочи во кривичната постапка, а дури потоа и во граѓанската.

На денешното рочиште, освен Владимир и Миљана Кецмановиќ, беа повикани четворица сведоци кои тогаш биле вработени во училиштето. За ова барање судот ќе одлучи дури по завршувањето на граѓанската постапка и ќе донесе одлука дали целосно или делумно ќе го прифати барањето на семејството или евентуално ќе го одбие.

 

Тужбата е поднесена во граѓанска постапка за надомест на нематеријална штета за претрпена душевна болка поради смрт на блиско лице, како и за претрпениот страв. Со оваа тужба се бараше и паричен ануитет, односно идна исплата на одредена сума пари од денот на пресудата до издржување на условите за истата – на име идна нематеријална штета за претрпена душевна болка поради смрт на блиско лице.

Судот претходно во однос на таткото на момчето определи привремени мерки за забрана на располагање и отуѓување на имот во кривичната постапка против него, а против мајката во граѓанската постапка.

Во граѓанската постапка против мајката на момчето, Вишиот суд во Белград донесе одлука за привремена мерка во однос на имотот што е во нејзина сопственост, односно е блокиран за продажба и издавање.

Кривична постапка против таткото и мајката на момчето, како и инструкторот и сопственик на стрелачкиот клуб каде, како што се сомничи, К.К. научил да пука, додека малолетникот е кривично неодговорен бидејќи во моментот на масакрот немал 14 години.

Покрај оваа парница, водат уште четири судски спорови од повредените и членовите на семејството на убиениот, јавува Танјуг.

Back to top button
Close