Објавен е документот за претресот на имотот на Трамп

Американското Министерство за правда објави судски документи, познати како потврди, кои го убедиле судијата да одобри претрес на имотот на Доналд Трамп во Мар-а-Лаго, Флорида.

Агентите на ФБИ го претресоа Мар-а-Лаго на 8 август за да откријат дали Трамп неправилно постапувал со владините документи кога ја напуштил функцијата.

Од американските претседатели се бара да ги предадат документите и е-поштата до Националниот архив кога ќе ја напуштат функцијата.

Како што јави Радио Слободна Европа, меѓу најинтересните откритија се документите кои Трамп ги извади од Белата куќа по претседателствувањето, а кои потоа во мај беа предадени на Националниот архив.

Од петнаесетте кутии кои потоа беа предадени, 14 наводно содржеле доверливи информации.

Според изјавата, имало 67 документи со ознака „доверливо“, 92 документи со ознака „тајна“, а 25 документи со ознака „строго доверливо“.

„Се верува дека дополнителни документи кои содржат доверливи информации остануваат во домот на Трамп на Флорида“, се вели во изјавата.

Се додава дека постои и „веројатна причина да се верува дека доказите за опструкција ќе бидат пронајдени во просториите“.

Исказот вклучува докази собрани од обвинителите и може да открие нови детали за истрагата.

Но, многу делови се затемнети бидејќи Министерството за правда рече дека деталите во него може да ја компромитираат тековната истрага.

Тие, исто така, ја наведуваат потребата да се заштити безбедноста на цивилните сведоци и персоналот за спроведување на законот.

Претресот на почетокот на август беше првпат да се претресе домот на поранешниот претседател како дел од кривична истрага.

При претресот биле пронајдени 11 комплети доверливи документи.

Трамп негираше дека направил нечто лото, пренесе Н1.бих.

Back to top button
Close