Објавени детали од четвртото обвинение за Трамп за изборите во 2020 година во Џорџија

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп се најде во друга правна битка поврзана со кривичното дело изнуда. Трамп и уште 18 други, вклучително и клучните советници Рудолф В. Џулијани и Марк Медоус, се соочуваат со обвиненија за оркестрирање на далекусежен „криминален потфат“ за превртување и мешање во резултатите од изборите во 2020 година во државата Џорџија.

Во сеопфатното обвинение на 98 страници, објавено во понеделникот вечерта, се наведени 19 обвинети и вкупно 41 кривично дело. Обвинителите тврдат дека Трамп и неговите сообвинети учествувале во заеднички напор за незаконско манипулирање со исходот од изборите бидејќи не сакале да ја прифатат нивната загуба.

Во обвинението се наведува дека поранешниот претседател исплетал мрежа на измама што се протегала од Овалната соба до Републиканската партија на Грузија, па дури и стигнала до изборен службеник во рурална област.

Во обвинението се наведени осум различни методи кои обвинетите наводно ги користеле за да се мешаат во изборите, кои се состојат од кривични дела кои се движат од создавање лажни гласачи на Трамп и малтретирање изборни работници до повикување службеници и учество во прикривање.

Во обвинението се детализирани 161 поединечно дејствие.

Посебните точки го вклучуваат лажното сведочење на Џулијани за изборна измама пред пратениците во Грузија, вклучително и наводите за грешки при броењето гласови направени од гласачките машини. Тие го вклучуваат и телефонскиот разговор на Трамп во јануари 2021 година, во кој тој изврши притисок врз државниот секретар на Џорџија да „најде“ 11.000 гласови за да ја освои државата.

Обвинението беше покренато според федералниот акт на Грузија под влијание на рекет и корумпирани организации (РИКО), кој првично беше дизајниран да разбие организирани криминални групи. Оваа правна тактика им овозможува на обвинителите да ги консолидираат злосторствата извршени од различни поединци доколку тие се поврзани со заедничка цел.

Како Трамп ќе се брани на суд од обвинувањата дека се обидел да ги поништи изборите?

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close