Од американските банки биле повлечени речиси 100 милијарди долари депозити

Регулаторите повторно ја уверуваа јавноста дека банкарскиот систем е безбеден, откако новите податоци покажаа дека клиентите неодамна повлекле речиси 100 милијарди долари депозити. Секретарот за финансии Џенет Јелен, претседателот на Федералните резерви Џером Пауел и уште десетина официјални лица во петокот свикаа специјален состанок зад затворени врати на Советот за надзор на финансиската стабилност.

Деталите од седницата покажаа дека член на ФЕД од Њујорк ја информирал групата за „движењата на пазарот“.

„Советот разговараше за актуелните состојби во банкарскиот сектор и истакна дека иако некои институции се под стрес, банкарскиот систем на САД останува здрав и издржлив. Советот разговараше и за тековните напори на агенциите членки за следење на финансиските случувања“, се вели во соопштението.

Немаше други детали за средбата, пренесе „Си-Ен-Би-Си“.

Резултатите, објавени веднаш по затворањето на пазарот во петокот, дојдоа приближно во исто време кога новите податоци на ФЕД покажаа дека клиентите на банките повлекле вкупно 98,4 милијарди долари од своите сметки во текот на неделата што заврши на 15 март. Го опфаќа периодот кога ненадејните неуспеси на Silicon Valley Bank и Signature Bank ја потресоа индустријаПодатоците покажуваат дека најголем дел од парите биле од малите банки. Големите институции забележаа пораст на депозитите од 67 милијарди долари, додека помалите банки забележаа одлив од 120 милијарди долари. Повлекувањата ги намалија вкупните депозити на нешто повеќе од 17,5 билиони долари и претставуваа околу 0,6% од вкупниот број. Депозитите опаѓаа постојано во февруари 2022 година, паѓајќи за 582,4 милијарди долари, според податоците на ФЕД објавени во петокот.Заедничките фондови на пазарот на пари забележаа пораст на средствата во изминатите две недели, за 203 милијарди долари на 3,27 билиони долари, според податоците од Investment Company Institute до 22 март.

На почетокот на оваа недела, Пауел исто така се обиде да ја увери јавноста дека банкарскиот систем е безбеден.

„Видовте дека имаме алатки за заштита на штедачите кога постои закана од сериозна штета за економијата или финансискиот систем и ние сме подготвени да ги користиме тие алатки“, рече Пауел во средата на прес-конференција по одлуката на ФЕД да ги зголеми стандардите. каматните стапки за уште четвртина процентен поен.

„Мислам дека штедачите треба да претпостават дека нивните депозити се безбедни“, заклучи тој.

 

Back to top button
Close