Околу 300 туристи заробени во Мачу Пикчу, по вонредната состојба во Перу

Околу 300 туристи од целиот свет останаа „заробени“ во античкиот перуански град Мачу Пикчу, според градоначалникот, откако Перу беше воведен во вонредна состојба по соборувањето на претседателот на земјата.

Поранешниот претседател Педро Кастиљо беше сменет, а подоцна уапсен на почетокот на декември, откако го објави својот план за распуштање на Конгресот. По немирите предизвикани од неговото апсење, беа издадени меѓународни предупредувања за патување во Перу.

Единствениот начин да се влезе и излезе од градот е со воз, а овие услуги се суспендирани до понатамошно известување, изјавија официјалните градски власти.

Возовите до и од Мачу Пикчу, основното средство за пристап до оваа локација на светското културно наследство на УНЕСКО, беа суспендирани во вторникот

Back to top button
Close