ОН: Повеќе од 700 милиони луѓе во светот не знаат кога повторно ќе јадат

Глобалната криза со глад остави повеќе од 700 милиони луѓе несигурни кога или дали повторно ќе јадат, а побарувачката за храна незапирливо расте како што пресушуваат хуманитарните фондови, изјави извршната директорка на Светската програма за храна (WFP), Синди Мекејн.

На седница на Советот за безбедност на ОН Мекејн рече дека поради недостиг на финансии, агенцијата била принудена да ги намали оброците на храна за милиони луѓе и оти „следуваат уште повеќе кратења“.

– Сега живееме со серија симултани и долгорочни кризи кои ќе продолжат да ги поттикнуваат глобалните хуманитарни потреби, рече таа.

– Ова е новата реалност на хуманитарната заедница – нашата нова нормалност – и ќе се занимаваме во годините што доаѓаат, нагласи Мекејн.

Back to top button
Close