Османи: ФФМ нема обврска да го менува името

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи денеска одговори на барањето на Грција ФФМ да не настапува под тоа име на Европското првенство во фудбал, бидејќи не е според Договорот од Преспа.

Османи вели дека според Договорот од Преспа, ФФМ – Фудбалската федерација на Македонија нема обврска да го смени името, бидејќи е независна и непрофитна организација која не прима пари од државата.

-Фудбалската федерација на Македонија е независна и непрофитна организација која што во Централниот регистар е регистрирана како здружение кое што не прима државни пари. Согласно Преспанскиот договор, прашањето на името е за институции, организации, здруженија кои што примаат државни пари. Сè додека не прима државни пари, ФФМ нема обврска да се прилагоди според Договорот од Преспа. Трговските марки во Договорот се дефинирани: кодот е МК, МКД. Некои реагираат зошто не е НМ, НМК, но тој код е само за регистарските таблички, според Договорот од Преспа, вели Османи

Back to top button
Close