Пендаровски: Во новата година да бидеме подобри и потолерантни, да ги надминеме недоразбирањата

Во новата година да бидеме подобри, посолидарни, потолерантни и како поединци и како заедница, вели претседателот Стево Пендаровски во новогодишната честитка до граѓаните на Република Северна Македонија.

Зад нас, како што посочува, е уште една тешка година во која немавме многу причини за радост и славење.

-Глобалните кризи, заедно со нашите хронично присутни домашни проблеми, придонесоа повеќе да размислуваме за ублажување на последиците, отколку за развој. Ефектите ги гледаме околу нас: апатија, недоверба и разочараност кај граѓаните, наведува Пендаровски.

Според претседателот, низ историјата сме поминале и низ многу потешки времиња и не сме ги загубиле вербата и надежта.

-Потребно е да се вратиме на вредностите кои му даваат смисла на животот. Во новата година да бидеме подобри, посолидарни, потолерантни и како поединци и како заедница. Да ги надминеме недоразбирањата кои со години нè држат во место. Наместо на трката по материјални добра, да ѝ дадеме приоритет на добрината, да си помагаме едни на други, да градиме хумано и благородно општество, вели Пендаровски.

Шефот на државата на граѓаните во новата 2024-та им посакува пред сè добро здравје.

-Без разлика на етничката, политичката, религиозната, родовата или каква било друга припадност, сите живееме под едно исто небо, го дишеме истиот воздух, заедно делиме и добро и лошо. И со заеднички напори можеме да ѝ донесеме просперитет на нашата мала, но преубава татковина, истакнува претседателот Пендаровски во новогодишната честитка.

Back to top button
Close