По кибер-нападот, полека се нормализира ситуацијата на албанските гранични премини

По кибернападот на TIMS системот на албанските гранични премини, ноќта во петокот, тој пополека се враќа во нормала.

На повеќето гранични премини тој е вратен во функција, но она што е најбитно, според премиерот Еди Рама „нема истекување или исчезнување на податоци од системот на државната полиција”.

– Системите на повеќето гранични премини се во функција. Надвор од тешкото чувство што се создава со навлегувањето во овие системи, исто како кога влегуваат во куќа и крадат, факт е дека агресијата воопшто не ја постигнала целта, нема исчезнување или сериозно истекување на податоци, напиша Рама во објава на Твитер.

Во функција TIMS систенот е на аеродромот во Тирана, на премините Какавија, Капштица, Муриќан, Морина а сеуште се работи на оспособување на системот на пристанишата Драч, Валона и Шенѓин, како и премините Ќафасан, Блато и други.

Кибернападот врз системот, за што Рама повторно го обвини Иран, ги парализа сите гранични премини, па полицијата почна рачно да го пополнува регистарот.

Back to top button
Close