Поевтинуваат дизелот и бензините

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги денеска донесе одлука за намалување на цените на бензините за 3,5 денари и дизелот за 3 денари.

Така, ноќеска од полноќ цената на бензинот и дизелот се изедначува и ќе изнесува 90 денари, а на дизелот.

Се намалува и малопродажната цена на Мазутот М-1 НС за 0,557 денари и ќе изнесува 52,786 денари по килограм.

Со Одлуката на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 2,80 проценти во однос на одлуката од 5. месецов. Од РКЕ укажуваат дека референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување во просек: кај бензините за 3,569 проценти, кај дизелот за 2,117 проценти, кај екстра лесното масло за 2,960 процрнти и кај мазутот за 1,402 проценти.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,117 проценти.

 

Back to top button
Close