Полска: Се истражува лек за Ковид-19 заснован на имуноглобин

– Во Полска се спроведува истражување за иновативен лек за Ковид-19, кој содржи имуноглобин ИГГ, а ќе се спроведува во градот Лублин.

Произведениот лек ќе се заснова на крвната плазма на луѓе кои се опоравиле од коронавирусот, пренесува „Поланд ин“. За целите на овој проект, крвна плазма ќе биде земена од околу 230 луѓе, што се очекува да биде доволно за околу 3.000 дози.

Имуноглобулин ИГГ, антитела што се користат за лекување на пациенти со коронавирус, ќе ги произведува полската компанија Биомед Лублин витворња суровиц и Шчепионек. Ббиомед Лублин објави дека лекот ќе биде подготвен за тестирање, три месеци по приемот на плазмата.

Поради законските регулативи, пред да се одобри, лекот мора да помине клинички тестови за да се потврди неговата ефикасност и безбедност за употреба.

Компанијата наведува дека лекот може безбедно да се чува за неколку месеци и да се користи кога се зголемува стапката на раст на инфекцијата, што дава потенцијал да се подготват доволно дози во случај на, на пример, втор бран на епидемијата.

Проектот е кофинансиран од Агенцијата за медицински истражувања.

Back to top button
Close