Полскиот министер за култура одлучи државните медиуми да влезат во постапка за ликвидација

Полскиот министер за култура Бартоломеј Сиенкиевич денеска изјави дека одлучил да ја стави државната телевизија, како и радиото и новинската агенција, во постапка за ликвидација.

Неговиот потег следи по одлуката на полскиот претседател Анджеј Дуда да стави вето на предлозите на новата влада за финансирање на јавните медиуми.

-Поради одлуката на претседателот на Полска да го суспендира финансирањето на јавните медиуми, решив да ги ликвидирам компаниите кои управуваат со телевизијата, радиото и новинската агенција, објави Сиенкиевич на платформата „Х“.

Тој рече дека во сегашната ситуација со ваквата реакција ќе се обезбеди продолжување на работата на тие компании, ќе се овозможи потребното преструктуирање и ќе се спречи отпуштање на вработенит

Back to top button
Close