Порфириј: Треба да простиме и да го молиме Господ за мир со Албанците


Поглаварот на Српската православна црква (СПЦ), патријархот Порфириј денеска ја посети Велика Хоча на Косово и рече дека Божиќ е повод за ново суштинско духовно обновување на секој човек, дека треба да простуваме, да „градиме мир меѓу себе“ и да се молиме на Бога за мир со Албанците.

„Ни требаме еден на друг, сите сме луѓе, сите се луѓе, во секој човек тече иста крв“ – вели патријархот Порфириј.

Патријархот Порфириј додаде дека во Божјата љубов има место за сите, без разлика како се чувствуваат и кому му припаѓаат.

– Исто како што оваа земја, толку широка, голема, плодна, богата, што може да ги нахрани и храни оние што сега живеат овде, така што сите ќе бидат сити, рече патријархот Порфириј.

Тој рече дека животот со другите може да биде пекол ако другиот го гледаме како противник, но дека животот со другите може да биде и рај, ако луѓето меѓусебно се поддржуваат, живеат еден за друг, го гледаат другиот како икона Божја, нивниот брат и пријател.

– Важно е да се разбере дека мирот е духовна категорија. Не можеме да имаме мир околу нас ако има немир во нас. Ако има нетрпеливост, омраза, агресија кај нас, во нас и кај другите, тогаш нема внатрешен мир, нема радост, нема спокојство, рече патријархот.

Back to top button
Close