Повторно се врши притисок врз Риши Сунак да ги покаже своите даночни пријави

Британскиот премиер Риши Сунак денеска се соочи со нови повици да ги објави своите даночни пријави откако постојано вети дека ќе го стори тоа, јави ДПА, пренесува „24Часа бг“.

Сунак рече дека ќе ги објави документите кои откриваат колку данок плаќа „многу наскоро“ кога ќе се притисне за ова прашање за време на парламентарната проверка денес.

„Пред повеќе од 100 дена, премиерот вети дека ќе ги објави своите даночни пријави. Тој сè уште не го сторил тоа“, рече пратеникот од Лабуристичката партија Ричард Бургон, отворајќи го парламентот.

„Луѓето сакаат транспарентност во нашата политика, особено затоа што премиерот е најбогатиот премиер во историјата и затоа што имаме одредени грижи“, рече тој.

„Па зошто побогу премиерот сè уште не ги објавил даночните пријави? Кога ќе ги објави? И кога ќе ги објави, дали ќе ги вклучи и неговите даночни пријави од САД“, праша пратеникот.

Семејните финансии на Сунак претходно беа под лупа додека тој беше министер за финансии, откако беше откриен таканаречениот статус „недом“ на неговата сопруга Акшата Мурти, пренесе БТА. Лицето со овој статус се смета дека е главен резидент надвор од ОК и можеби нема да мора да плаќа данок во ОК на нивниот странски приход. Поради контроверзноста, Марти рече дека ќе плати британски данок на целата своја заработка ширум светот.

Back to top button
Close