Пред да ја нападна израелската амбасада во Белград, терористот и порачал на сопругата дека оди во рајот


Милош (Салахудин) Жујовиќ пред да го рани со самострел жандармот Милош Јевремовиќ во саботниот терористички напад врз израелската амбасада во Белград, и испратил порака на сопругата дека наскоро ќе оди во рајот, открија истражните органи за време на сослушувањето.

Неговата сопруга Беса Жујовиќ, роденото Хаџовиќ на распитот во црногорската полиција рекла дека во саботата околу 11:15 часот додека била со синот ја видела пораката на нејзиниот сопруг дека е во автобус на јавен превоз, дека пее „нешто на руски“, но дека таа не го разбира. Жујовиќ, наводно, во пораката до сопругата напишал дека споменатиот автобус го носи во рајот.

По оваа порака српскиот министер Ивица Дачиќ ги откри деталите од сослушувањето, сопругата на Жујовиќ добила уште две пораки кои ги отворила и кои ја изненадиле.

– Тоа беше содржина во која се споменуваше дека Израелците убиваат муслимани… Поради содржината на пораката, рече таа, се возбудила и веднаш му се јавила, но набрзо видела што се случило на телевизија – изјави министерот Дачиќ.

Од она што го кажа сопругата на убиениот вахабист, произлегува дека терористичкиот акт бил планиран.

– Мотивот за нападот е ставен во мирување. Сигурно е дека станува збор за терористички чин бидејќи Жујовиќ од автобус и се јавил на сопругата и рекол дека го носи во рајот. На некој начин се прости од овој световен живот – рече министерот за полиција.

За да се утврди дали се точни тврдењата на Беса Жујовиќ, истражните органи, што е вообичаена практика во вакви случаи, и го одзеле телефонот и го испратиле на вештачење.

Back to top button
Close