Премиерот на Шведска: Сè поверојатно е дека Финска ќе влезе во НАТО пред нас

Шведскиот премиер Улф Кристерсон изјави дека e се’ поверојатно oти Финска ќе влезе во НАТО пред Шведска.

Сепак, тој нагласи дека е само прашање на време кога Шведска ќе стане членка на Алијансата.

Шведска и Финска заедно аплицираа за членство во НАТО минатата година, но Турција се спротивстави бидејќи тврди дека во двете земји засолниште имаат организации кои Анкара ги смета за терористички.

Земјите ги продолжија разговорите за процесот на пристапување минатата недела во Брисел

Back to top button
Close