Претседателот на Албанија до косовските власти: Смирете се

Претседателот на Албанија Бајрам Бегаи ги повика лидерите на Косово да останат смирени и да го продолжат дијалогот.

На брифингот за медиумите во градот Кукус, каде што е во посета, Бегаи го привлече вниманието на ситуацијата во северно Косово.„Мојата порака до косовските власти е да останат смирени. Продолжете со дијалогот бидејќи проблемите се решаваат само со дијалог“, рече Бегаи.

„Генерално, безбедносната ситуација во светот е нарушена. Како што знаете, рускиот неиспровоциран и неоправдан напад врз Украина имаше влијание врз целата безбедносна ситуација во регионот на Западен Балкан, која, според мене, е мирна, но многу кревка и во секој момент постои ризик да се загрее“, рече Бегаи. нагласи.„Ние како Албанци, како народ, мора да останеме смирени, не смееме да станеме жртви на провокации и да покажеме дека се однесуваме цивилизирано, ние сме против војна, но сме за мир и затоа мора да придонесеме што е можно повеќе за решавање на проблемот. само преку дијалог“, рече Бегаи.

Back to top button
Close