Претседателот на Намибија парично казнет поради роденденска забава за време на карантин

Роденденската забава на Народната организација на Југозападна Африка (СВАПО) се одржа на 19 април во Парламентот, кога Намибија беше затворена, а беа забранети групните собири со цел да се спречи ширењето на новиот коронавирус.

На забавата покрај Гејнгоб беа и заменик-претседателот на Намибија, Нанголо Мбумба, премиерката Сара Кунгогелва-Амадила и генералната секретарка на СвАПО, Софија Шанингва.

Сите треба да платат 2.000 намибиски долари (околу 100 евра).

Во Намибија 22 лица се инфицирани со новиот коронавирус, од кои 14 оздравеле. Во земјата не е регистриран ниту еден смртне случај.

Back to top button
Close