Радев се сретна со Пендиков: Немало да толерираат насилство врз Бугарите во Македонија


Бугарската држава нема да толерира насилство врз Бугарите во Република Македонија и врз нејзините граѓани и ќе ги користи сите национални и меѓународни инструменти за заштита на нивните права. Ова го изјави бугарскиот претседател Румен Радев на средбата со Христијан Пендиков,. Бугарија ги информирала своите меѓународни партнери за уште една антибугарска кампања во РМ, која ескалирала последните денови, соопшти прес-службата на Радев.

– Институциите во РМ мора со дела да докажат дека не се соучесници во децениската омраза кон Односот на РМ кон злосторствата од омраза врз македонските Бугари е од клучно значење не само за билатералните односи, туку и за европската перспектива на земјата, посочи претседателот. Румен Радев изјави дека Бугарија ќе ги следи постапките на институциите во РМ за да го гарантираат животот и здравјето на своите граѓани, кои и покрај системската репресија продолжуваат да го бранат својот бугарски национален идентитет, вели Радев.

Back to top button
Close