Робот нападнал работник во фабрика на „Тесла“, колегите биле сведоци на хоророт

Робот нападна инженер на Тесла, за време на дефект што остави трагични последици во фабриката Гига Тексас во близина на Остин.

Двајца сведоци во ужас гледале како роботот го напаѓа нивниот колега, кој бил дизајниран да грабне и преместува свежо излеани алуминиумски делови од автомобилот.

Роботот го закачил човекот, кој во тој момент го програмирал софтверот за два неисправни роботи, пред да ги зарие неговите метални канџи во грбот и раката на работникот, оставајќи „крвава трага“ по површината на фабриката.

Инцидентот, кој ја остави жртвата со „отворена рана“ на левата рака, беше откриен во извештајот за повреда од 2021 година. Иако до регулаторите Тесла не пријавил никакви други повреди поврзани со роботи во фабриката во Тексас, инцидентот доаѓа во услови на зголемена загриженост за ризиците од автоматизираните роботи на работното место.

Извештаите за зголемени повреди од роботизирани соработници во транспортните центри на Амазон, хирурзи со дроиди, самоуправувачки автомобили, па дури и насилство од роботски инструктори за шах, наведоа некои да се сомневаат во брзата интеграција на новата технологија.

Извештајот за повреда, кој Тесла мора да го поднесе до властите со закон за да ги задржи профитабилните даночни олеснувања во Тексас, тврди дека на инженерот не му требало слободно време од работа, иако се почесто се пријавуваат такви и слични повреди.

Сепак, и покрај наводите, според „Тесла“, инженерот не добил слободни денови и покрај отворените рани на раката.

Двајца очевидци на настанот – кој се случил во делот на фабриката во Тексас каде прво се склопуваат шасиите на возилата – им кажале на новинарите уште пошокантна приказна.

Додека раскрварениот инженер на Тесла се борел да се ослободи од рацете на роботот, друг работник го притиснал копчето за итно запирање за да го прекине нападот. Кога се ослободил, инженерот паднал „неколку метри надолу во каналот дизајниран да собира отпад од алуминиум, оставајќи зад себе трага од крв“, според „The Information“, веб-локација за технолошки вести базирана на претплата.

Фабриката на Тесла, Гига Тексас, го надминува остатокот од автомобилската индустрија и во вкупни несреќи и со несреќи што се доволно сериозни за да бараат отпуштања.

Back to top button
Close