Русија го назначи генерал-полковник Андреј Мордвичев за командант на Централниот воен округ


Русија официјално го назначи генерал-полковник Андреј Мордвичев за командант на Централниот воен округ на местото на генерал-полковник Александар Лапин.

Мордвичев е роден во 1976 година и дипломирал на Вишата тенковска командна школа. Во 2018 година, тој беше прв заменик командант и началник на Генералштабот на 41-та комбинирана армија на Централниот воен округ. Според чеченскиот лидер Рамзан Кадиров, како командант на 8-та армија, тој учествувал во битката за Мариупол пролетта минатата година.

Во јануари Лапин беше назначен за началник на Генералштабот на копнените сили на руските вооружени сили. До крајот на октомври 2022 година, Лапин командуваше со групата Центар на руските трупи во Украина. Во 2018-2019 година, тој командуваше со групацијата на руските трупи во Сирија. 

Back to top button
Close