Сега е и официјално: Лаже, опасно!

Да се најдете, со име и презиме, во официјален документ на Европскиот парламент за „Мапирање на лажните вести и дезинформациите на Западниот Балкан“ е лошо. Но, да ве сместат во иста реченица со една класична десничарска будалетинка (која, на пример, упорно тврди дека земјата е рамна) и со човекот кој е европски синоним за пребеган политичар-криминалец – би требало да е вистинска катастрофа за некој кој се амбицира да претставува, па дури и да биде политички и идеолошки лидер на значаен дел од македонското гласачко тело.

Тоа за нас не е ништо ново, а не верувам дека ниту во Стразбур или во Брисел некој е особено изненаден. Него, се разбира, мува не го лази.

Дури, ова неславно европско „признание“ веројатно гордо го има закачено на реверот како конечна „иницијација“, потврда за припадноста кон своите поддржувачи дека, сега веќе, без резерви треба да го прифатат како легитимен анти-западен борец за „вистината за Македонија!“… Оти, и тие не се сигурни дали и нив не ги лаже повремено или постојано.

Да потсетиме, овој „медал од тиква“ му е доделен за (цитирам): „дезинформациски кампањи… за поттикнување внатрешни конфликти“, за „нарушување на меѓународните односи на Северна Македонија“ и за „нарушување или искривување на критичните гласачки процеси“.

Со вакви квалификации за неговото лидерско портфолио добро е што „предварително“ не е повикан во Хаг!

Но, во тоа е жалната поента: тој силно се труди, еден ден, и тоа да го заслужи. Како?

Целата колумна на Сашо Орданоски на „Цивил Медиа“ на следниот линк.

Back to top button
Close