Секој петти млад човек не мисли дека изборите во Велика Британија се фер и демократски

Секој петти млад гласач во Велика Британија не се согласува дека изборите во земјата се фер и демократски, покажува новото истражување, јави ДПА.

Тоа е најголем удел на недоверба во овој показател кај сите возрасни групи и е двојно поголем отколку кај постарите од 70 години, меѓу кои само еден од 10 не верува во правичноста на изборите.

Истражувањето го спроведе Канцеларијата за национална статистика (ONS), поставувајќи прашања за ставовите за изборите.

Околу 6 од 10 испитаници (58%) се согласуваат или многу се согласуваат дека гласањето во ВБ е фер и демократско.

Процентот на оние кои дале таков одговор бил поголем кај мажите (66%) отколку кај жените (51%), а кај луѓето над 70 години (70%) отколку кај 50-69-годишниците (60%), 30- 49-годишници (53%) и млади гласачи на возраст меѓу 16 и 29 години (55%).

Спротивно на тоа, уделот на оние кои велат дека категорично не се согласуваат или категорично не се согласуваат дека изборите се фер и демократски е највисок кај возрасната група од 16 до 29 години (20%) и е нешто помал кај 30-49-годишните (19%) , 50-69-годишници (14%) и постари од 70 години (10 проценти).

Анкетата не бараше од испитаниците да го оправдаат својот договор или несогласување.

Во врска со загриженост за следните општи избори – за повеќето (64%) испитаници најзагрижувачки се „лажните вести“ и дезинформациите. На второ место како проблем е непристрасноста на медиумите (54 отсто) и странското влијание врз изборните резултати (35 отсто).

Околу 19% од испитаниците рекле дека се загрижени поради тоа што се бара да приложат лична карта на избирачките места пред да гласаат, додека 18% се загрижени за изборна измама

Back to top button
Close