Што ќе се случи доколку Бајден, сепак, реши да се повлече од трката за претседател?

Фактот што Бајден ги освои речиси сите делегати на партијата покажува дека шанси тој да биде принуден да излезе од трката против неговата волја се мали.

„Ова не се 1960-тите. Гласачите на Демократската партија избраа. Тој е кандидатот“, рече Дејвид Акселрод, стратег на Демократската партија. 

Сегашниот примарен систем, кој ги фаворизира партиските членови пред партиските шампиони, во суштина се зголеми од незадоволство откако демократите го избраа потпретседателот Хуберт Хемфри за свој кандидат во 1968 година.

Дури и откако претседателот Линдон Џонсон се повлече од претседателската трка таа година, препознавајќи ја неговата опаѓачка популарност и противење на Виетнамската војна, Хемфри претставуваше продолжение на виетнамската политика на Џонсон на Демократската национална конвенција во Чикаго. Насилството избувна кога демонстрантите се судрија со полицијата додека Хемфри ја прифати номинацијата.

Работите би биле многу поинакви во 2024 година доколку Бајден реши да ја напушти трката, иако конвенцијата на демократите ќе се врати во Чикаго во август.

Доколку водечкиот кандидат се откаже од кампањата по поголениот дел од предизборната кампања или дури и за време на конвенцијата, поединечни делегати ќе треба да го изберат кандидатот на партијата

Тоа би го отворило повторно вообичаеното прашање кои се овие делегати. Демократската партија постави краен рок до 22 јуни за државите да изберат повеќе од 3.900 делегати – од кои во моментов скоро сите му се ветени на Бајден – доделени му беа по победата на партиските избори во државите.

Кој би го заменил Бајден?

Може да претпоставите, на пример, дека заменик-претседателката Камала Харис би била главна кандидатка во такво сценарио. Но, ќе има и други потенцијални кандидати кои претходно тврдеа дека би можеле да водат поефикасна кампања против поранешниот претседател Доналд Трамп.

Дали некој како гувернерот на Калифорнија Гевин Њусом – кој го поддржа Бајден по дебатата во четвртокот – би ја предизвикал Камала Харис на конвенцијата? Делегатите би требало да одлучат, во серија гласања по интензивно лобирање, кого ќе изберат.

На демократската страна, има уште една група што треба да се разгледа — „суперделегатите“, група од околу 700 високи партиски лидери и избрани функционери кои автоматски се делегираат на конвенцијата врз основа на нивната позиција. Според нормалните партиски правила, тие не можат да гласаат на првото гласање доколку можат да ја променат номинацијата, но можат слободно да гласаат на следните гласања.

 

Што ако кандидатот ја напушти трката по партиската конвенција?

Ќе биде потребен драстичен настан за еден кандидат да се откаже од трката неколку месеци помеѓу конвенцијата и изборите во ноември. Демократите и републиканците имаат различни методи за соочување со оваа можност. Крајниот резултат најверојатно ќе биде кандидатот за избор да се вклучи во гласање на општите избори, но тоа не е нужно загарантирано.

Демократи: Демократскиот национален комитет е овластен да го пополни празното место на националната листа по конвенцијата според партиските правила, откако претседателот на партијата ќе се консултира со демократските гувернери и раководството на конгресот.

Републиканци: Ако се појави празно место на републиканската страна, републиканскиот национален комитет може или повторно да ја свика националната конвенција или самиот да избере нов кандидат

 

Дали за претседател автоматски би бил предложен кандидатот за потпретседател?

Во обемниот меморандум на Конгресната истражувачка служба се наведува дека ако актуелниот претседател стане неспособен по добивањето на партиската номинација, 25-тиот амандман на Уставот на САД ќе го подигне потпретседателот на позицијата претседателски кандидат, но партиските правила ќе одредат кој ќе стане кандидат на партијата.

Ниту една партија не бара потпретседателскиот кандидат да биде издигнат на врвот на листата, иако тоа очигледно би било најверојатното сценарио.

 

Дали некој кандидат ја напуштил трката по партиската конвенција? 

Во модерно време, демократот кој се кандидираше за потпретседател во 1972 година, сенаторот Томас Иглтон, беше принуден да се повлече по конвенцијата откако беше откриено дека се лекува од ментална болест. (1972 година беше многу поинакво време! Денес, за среќа, нема ни приближно толку стигма поврзана со менталното здравје). Демократската партија мораше да свика состанок за Сарџент Шрајвер да биде избран за втор кандидат за потпретседател на Џорџ Мекговерн.

 

Што ако новоизбраниот претседател е спречен да ја извршува функцијата по изборите?

Ако новоизбраниот претседател почине, тајмингот повторно е важен. Според Уставот, избирачите кои се состануваат во главните градови на државите технички го избираат претседателот. Додека некои држави бараат од вас да гласате за победникот на изборите во вашата држава, во други имате слободна волја. Имаше неколку конгресни сослушувања на оваа тема.

Се сугерира дека очигледно би имало смисла новоизбраниот потпретседател едноставно да ја преземе улогата на новоизбран претседател. Но, зошто не е сосема јасно. Според 20-тиот амандман, ако новоизбраниот претседател умре, неговиот или нејзиниот потпретседател, станува претседател.

Може да се постави прашањето, на пример, кога точно некој станува новоизбран претседател? Дали е тоа по состанокот на електорите во декември, или по состанокот на Конгресот за да се пребројат гласовите на колегиумот на електорати?

Извор: Telegraf.rs

 

 

Back to top button
Close