Швајцарија ќе складира нуклеарен отпад во близина на границата со Германија

Швајцарија планира да изгради складиште за нуклеарен отпад на границата со Германија, изјави претставник од индустријата, јави ДПА.

Отпадот треба да се вгради во опалинус глина на длабочина од неколку стотици метри, изјави Патрик Студер од Националната организација за отстранување на радиоактивен отпад (Награ).

– Потребното време на затворање е околу 200.000 години за отпад со високо ниво и околу 30.000 години за отпад од ниско и средно ниво, според веб-страницата на Награ.

Отпадот доаѓа од пет швајцарски нуклеарни централи, како и од медицинскиот и индустрискиот сектор.

Четири нуклеарни централи сè уште работат во Швајцарија и може да продолжат да работат сè додека нивната безбедност е загарантирана, што може да значи до 2040-тите.

Германските заедници во близина на границата ги загрижува снабдувањето со вода за пиење. Локалитетот во швајцарскиот регион Нордлих Лагерн се наоѓа на неколку километри јужно од германската општина Хохентенген.

– Прашањето за заштита на водата за пиење е голема грижа за населението, рече Мартин Штајнебрунер од германската канцеларија за координација за планираниот објект за отпад.

Сè уште не е јасно каде ќе се подготвува и пакува нуклеарниот отпад за конечно складирање. Моментално се наоѓа во привремено складиште на околу 15 километри јужно од германската општина Валдшут-Тиенген.

Награ планира да поднесе апликација за планирање до 2024 година. Швајцарската влада потоа одлучува за одобрување, а Парламентот исто така мора да даде согласност.

Земајќи го предвид потенцијалниот национален референдум за ова прашање и времето на изградба, складирањето во објектот не се очекува да започне до околу 2050 година, коментира ДПА.

Back to top button
Close