Си-ен-ен: Во експлозиите во Газа секој ден по 10 деца ја губат едната или двете нозе, им се прават ампутации без анестезија

Секодневно во просек повеќе од 10 деца ја губат едната или двете нозе во Газа. Им се прават ампутации без анестезија, пренесува Си-ен-ен. Ова го објавила една добротворна организација која делува во Газа, која ја истакнува страшната хуманитарна ситуација што таму се случува изминативе три месеци од почетокот на конфликтот меѓу Израел и терористичката организација Хамас.

Во соопштението кое ја цитира статистиката на Обединетите нации, директорот на „Спасете ги децата“ за Газа, Џејсон Ли, вели дека страдањето на децата во овој конфликт е незамисливо.

„Убивањето и осакатувањето на децата е осудено како сериозно прекршување на децата и сторителите мора да одговараат“,рече тој.

„Спасете ги децата“ се повикува и на забелешките на портпаролот на УНИЦЕФ Џејмс Елдер, кој по враќањето од Газа на 19 декември рече дека околу 1 000 деца во бомбардирања изгубиле една или двете нозе.

Добротворната организација се повика и на Светската здравствена организација, според која, операциите на децата биле спроведени без анестезија, со оглед на големиот недостиг на медицински материјали и основни производи во Газа.

„Ги гледате децата во толку голема болка, немање опрема, лекови за лекување или ублажување на болката е премногу дури и за искусни медицински лица“вели организацијата.

Според организацијата, децата имаат речиси седум пати поголема веројатност да умрат од повреди од експлозија отколку возрасните, бидејќи тие се поранливи и почувствителни на повреди.

„Нивните черепи сè уште не се целосно формирани, а нивните неразвиени мускули нудат помала заштита, така што експлозијата е поверојатно да ги раскине органите во стомакот, дури и кога нема видливи оштетувања“рече Ли, повикувајќи на прекин на огнот за да се овозможи проток на хуманитарна помош и лекови.

УНИЦЕФ предупреди дека случаите на дијареа кај деца под 5-годишна возраст се зголемиле за околу 2 000 отсто во споредба со пред војната.

„Ова зголемување на случаите во толку краток временски рок е силен показател дека здравјето на децата во појасот Газа брзо се влошува. Кога не се лекуваат, неухранетоста и болеста создаваат смртоносен циклус“предупреди УНИЦЕФ, додавајќи дека раселените семејства се соочуваат со лоши хигиенски услови без пристап до безбедна вода или водовод.

Мартин Грифитс, највисокиот функционер за итна помош на ОН, предупреди дека луѓето во Газа се соочуваат со највисоките нивоа на несигурност за обезбедена храна.

„Канализацијата се прелева и заразните болести се шират во преполните засолништа. Околу 180 Палестинки дневно се породуваат во тој хаос. Газа едноставно е непогодна за живеење. Луѓето таму се сведоци на секојдневни закани за нивното постоење“,рече Грифитс во извештајот, објавен од Канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни прашања.

Израелските одбранбени сили (ИДФ) постојано повторуваат дека нападите не се насочени кон цивили и дека Хамас користи цивилна инфраструктура, вклучително и болници, како штит за своите напади врз Израел.

Речиси 90 отсто од над два милиони жители на Газа се насилно раселени поради војната на Израел против Хамас, според Агенцијата за помош и работа на Обединетите нации

Back to top button
Close