Син на полска пратеничка се самоубил откако во јавноста се проширило дека бил жртва на педофил

Владејачката партија во Полска, Право и правда (ПиС) се најде на удар на критики за смртта на 15-годишниот син на пратеничката од опозицијата, кој изврши самоубиство откако беше идентификуван како жртва на педофил во извештај на државното радио. Магдалена Феликс, претставник на Граѓанската платформа, минатата недела објави дека починал нејзиниот син Миколај.

Миколај изврши самоубиство неколку недели откако Радио Шчечин, дел од државната полска радио мрежа, откри детали за жртвите во извештајот за осудениот педофил, што овозможи Феликс лесно да биде јавно идентификуван.

Миколај Феликс оваа среда (8 март) ќе наполнеше 16 години. На почетокот на март, неговата мајка, полската либерална пратеничка Магдалена Филикс, преку Фејсбук информираше дека нејзиниот син не е меѓу живите од 17 февруари.

Таа кратка вест одекна како гром. Зашто, познавачите на политичката сцена веднаш се запрашаа дали полските медиуми под контрола на конзервативните власти сносат дел од одговорноста за смртта на момчето.

Првиот дел од неговата драма се случи во 2020 година. Во септември истата година, службеник на војводството (провинција Западна Померанија бил уапсен во Шчечин, бидејќи сексуално го нападнал тогаш 13-годишниот Миколај Феликс и давал дрога на 16-годишна девојка.

Една година подоцна, насилникот е осуден на речиси пет години затвор. Процесот се одвиваше зад затворени врати, поради заштита на малолетните жртви. Всушност, деталите за случајот тогаш не протекоа во медиумите.

Повеќе

Back to top button
Close