Сведоштво на момче кое се најде на листата на убиецот: „Беше ладнокрвен, ништо не кажа, само почна да пука во првиот ред“

„Кога слушнав дека сум на списокот, се шокирав. Не знам како повторно ќе сe вратам на училиште. Телата на моите другари паѓаа насекаде. Не знам дали Некогаш ќе се вратам на училиште“, вели за „Блиц“ момчето кое се најде на списокот на Коста Кецмановиќ (13) кој вчера уби осум врсници и чувар од училиштето „Владислав Рибникар“ во Врачар.

.Момчето е потресено од трагедијата што се случила во неговиот клас. Тој отишол на час со повредените деца и убиецот, а како што вели, класот на Коста бил главна мета.

– Кога влезе, ја застрела наставничката во врат за да не може да го спречи, бидејќи немаше ништо против учителката. Таа беше добра со него, му кажа дека мора да направи контрола. Беше добар ученик по сите предмети. Немаше лоши оценки. Не се фалеше со одење на стрелиште, цело време молчеше, повлечен беше – вели момчето кое било на списокот на Коста Кецмановиќ и во училницата наде пукал и кое само имало среќа да го избегнат куршумите.

– Тие што не беа на списокот, а ги застрела, не се дружеше со нив. Никој не го навредуваше и не се расправаше со него. Како случајно да одлучил, сега ќе го направам тоа. Сите мои пријатели беа на списокот – вели ова момче.

Како што објаснува, учениците прво мислеле дека пукаат петарди, а кога влегол Коста само почнал да пука.

– Лицето му беше луто. Беше ладнокрвен, како да имаше план да ги убие сите. Не кажа ништо. Сите молчеа, врескаа и потоа замолкнаа. Бев во таа училница. Го застрела учителката, се сврте, пукаше во првиот ред. Сè уште не знам, бидејќи кога го видов, скокнав од прозорецот –  раскажува момчето.

Според него, повеќето од децата на списокот се преправале дека се мртви, а Коста не го знаел тоа.

– Другар ми ми кажа дека пукал и во другите кои лежеле на земја за да се осигура дека се мртви.- изјавило момчето.

Back to top button
Close