СЗО и ЦДЦ: Речиси 40 милиони деца во светот ја пропуштиле вакцината против сипаници.Сипаниците се непосредна глобална закана

Речиси 40 милиони деца во светот ја пропуштиле вакцината против сипаници во 2021 година поради тешкотиите предизвикани од пандемијата со Ковид-19, се наведува во заедничкиот извештај на Светска здравствена организација (СЗО) и Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

– И додека случаите на сипаници не се зголемат драматично во споредба со изминатите години, сега е време да се дејствува, изјави експертот за морбили во СЗО, Патрик О’Конор.

Тој додаде дека се уште нема експлозија на заразени со сипаници е поради социјалното дистанцирање и цикличната природа на морбилите.

Сипаниците се еден од најзаразните човечки вируси што речиси целосно може да се спречи со вакцинација. Сепак, 95 проценти покриеност со вакцинација е потребна за да се спречи појава на вирусот меѓу населението.

 

 

Back to top button
Close