Трамп се сомничи дека не платил данок на доход во 2020 година

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп не платил данок на доход во последната година од неговиот мандат и пријавил загуба во деловните активности, се наведува во извештајот на конгресната комисија задолжена за спроведување на истрагата.

 

Податоците објавени од комисијата на Претставничкиот дом предводена од демократски конгресмени покажуваат дека приходот и даночните обврски на Трамп драстично флуктуирале во текот на неговите четири години во Белата куќа.

Документите потврдуваат дека Доналд Трамп и неговата сопруга Меланија плаќале одредена сума даноци во текот на сите четири години од мандатот на Трамп, но ги минимизирале приходите, наведувајќи дека претрпеле деловни загуби и ги прикажувале за да ги намалат даночните обврски.

Комитетот на Претставничкиот дом ја доведе во прашање вистинитоста и легитимноста на некои даночни намалувања, вклучително и едно намалување од 916 милиони долари.

За време на неговиот мандат, Трамп одби да ги претстави своите даночни пријави на јавноста, иако сите други американски претседатели, со исклучок на Ричард Никсон, редовно и правилно ги исполнуваа сите свои даночни обврски.

Back to top button
Close