Трас и високи владини претставници положија заклетва за верност на кралот Чарлс Трети

epa10175322 A handout photograph released by the UK Parliament shows new British Prime Minister Liz Truss pledging allegiance to Britain’s King Charles III at the House of Commons in London, Britain, 10 September 2022. King Charles III has been formally proclaimed as the nation’s new sovereign during a meeting of the Accession Council following the death of his mother queen Elizabeth II. EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT — MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Британската премиерката Лиз Трус и високи владини претставници денеска положија заклетва за верност на кралот Чарлс Трети во Долниот дом на британскиот Парламент.

Прва заклетва даде претседателката на Долниот дом, Линдзи Хојл, која изјави дека се заколнува на лојалност на кралот и неговите наследници, по неа пратениците кои најдолго се во парламентот, а потоа и премиерката.

Сите пратеници полагаат заклетва за верност на монархот кога ќе бидат избрани. Повторната заклетва кога ќе се смени монархот не е законска обврска, но сите 650 пратеници во Парламентот ќе имаат можност повторно да положат заклетва во наредните денови, доколку сакаат.

Кралот Чарлс Трети денеска беше официјално прогласен за суверен по смртта на неговата мајка Елизабета Втора. Чарлс автоматски стана крал кога неговата мајка, кралицата Елизабета Втора почина во четвртокот, но церемонијата на прогласување е клучен уставен и церемонијален чекор во воведувањето со кој новиот монарх и се претставува на земјата.

Back to top button
Close