Трас против воведување вонреден данок за фирмите

epa10166779 A handout photograph released by the UK Parliament shows new British Prime Minister Liz Truss speaking during her first Prime Minister’s Questions (PMQs) session at the House of Commons in London, Britain, 07 September 2022. Truss took over as Prime Minister the previous day. EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT — MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Британската премиерка Лиз Трас денеска изјави дека е против воведувањето вонреден данок на профит за енергетските компании за се помогне во решавањето на цените на енергентите.

Таа повтори дека ќе направи се за да обезбеди нејзиниот план, кој ќе го објави утре, да им помогне на граѓаните и компаниите при плаќањето повисоки сметки за енергија.

Нејзината идеја е да се зголеми вадењето на нафта и гас од Северното Море и повеќе да се инвестира во нуклеарна енергија.

– Сакам да видам како користиме повеќе од нашите ресурси, што значи да вадиме повеќе нафта и гас од Северното Море и да инвестираме повеќе во нуклеарната енергија, рече Трас

Back to top button
Close