Ватикан: Обвинителот поднесе жалба на пресудата за проневера на кардиналот Бечиу и други

Главниот обвинител на Ватикан поднесе жалба на судската одлука која во голема мера ја уништи неговата теорија за голем заговор за измама на Светата столица за милиони евра.

Обвинителот Алесандро Диди, како што јавија агенциите, ја поднел жалбата претходно оваа недела, неколку дена откако комисија од тројца судии донесе одлука во сложеното финансиско судење во кое се изнесени „нечистите работи на Ватикан“.

Иако кардиналот Анџело Бечиу доби казна од пет и пол години затвор за проневера во саботата, основата на пресудата е јасна дека судиите го отфрлиле најголемиот дел од обвинението на Диди од 487 страници.

Диди го обвини Бечиу и девет други за измама, проневера, перење пари, изнуда, корупција, злоупотреба на службената положба и заплашување сведоци во врска со неуспешната инвестиција на Ватикан во недвижности во Лондон. За сите бараше затворски казни до 13 години и 400 милиони евра на име поврат на средствата.

Судскиот совет предводен од судијата Џузепе Пињатоне целосно ослободи еден од обвинетите, а останатите ги осуди само по неколку обвиненија и им наложи да платат околу 366 милиони евра на име поврат на средствата.

Back to top button
Close