Во бугарското МНР почнаа штрајк со барање за зголемување на платите

Вработените во бугарското Министерството за надворешни работи од денеска почнуваат со штрајк поради ниските плати.

Вработените во секторот денеска ќе одат на работа, но нема да ги извршуваат службените задачи, изјави за БТА претседателот на Синдикатот на државните службеници од Дипломатските служби Мартин Колев.

Според него, во моментов не е планирано да протестираат пред министерството. Колев потсети дека официјалните лица тоа го направиле во средата. Просечната плата во тоа бугарско министерство е од 800 до 1.000 лева, објавија локални медиуми. Платите на вработените во МНР треба да се зголемат за 30 отсто. Тоа му го предложил бугарскиот министерот за надворешни работи Николај Милков на вршителот на должноста премиер Галаб Донев. зш

Back to top button
Close