Во Јемен извршен напад на Хутите врз база на коалицијата предводена од Саудиска Арабија

 Хутите во Јемен гранатираа  во провинцијата Мариб воена база на Владата што ја поддржуваат Саудијците. Во нападот загинаа седум лица, меѓу кои и роднини на командантот на базата.

Нападот се случи откако беше постигнат едномесечен договор за прекин на огнот на 24 април помеѓу коалицијата предводена од Саудиска Арабија и движење во сојуз со Иран поради пандемијата на коронавирусот.

Извори велат дека командантот го преживеал нападот, но не и неговиот син и внук.

Таа информација ја потврди и другиот син на командантот на Твитер. Хутите не го коментираа нападот.

ОН се обидуваат да одржат виртуелни разговори меѓу завојуваните страни за воспоставување постојан прекин на огнот и да ги почнат мировните преговори прекинати во крајот на 2018 година. зш/

Back to top button
Close