(ВО ЖИВО)Прес на премиерот Заев и министерот Бесими за Планот за забрзан економски раст 2022-2026 година

Во тек е прес-конференција на премиерот Зоран Заев и министерот за финансии Фатмир Бесими за Планот за забрзан економски раст 2022-2026 година.

Согласно Планот, предвидени се нови начини за пристап до капитал за финансирање на забрзувањето на економскиот раст, преку проекти во јавниот и приватниот сектор.

Целта е да се зголемат вкупните инвестиции во економијата, стапките на економски раст, како и постепено намалување на фискалниот дефицит.

На прес-конференцијата присуствуваат и вицепремиерот за економски прашања и координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи, министерот за економија Крешник Бектеши, како и директорите на ТИРЗ, Јован Деспотовски, на ФИТР Коста Петров, на Агенција за странски инвестиции Дејан Павлески и на Развојна банка, Кире Наумов.

Back to top button
Close