Вучиќ: Продолжуваме со апсења, нема да имаме милост кон тероризмот и терористите

Српскиот претседател Александар Вучиќ најави уште апсења по терористичкиот напад во Белград.

„Продолжуваме со работа, ќе има уште апсења. Ја проверуваме поврзаноста на сите страни и ќе ја завршиме. Верувам дека повеќето апсења ќе ги завршиме до вторник и потоа се ќе биде во ред“, изјави Вучиќ за нападот што се случи вчера.

„Имаме многу добра соработка со двете исламски заедници во Србија, но се уште постои пристапот на странски служби. Преку некои имами тие се обидуваат да го прошират своето влијание. Како што се борите против православниот екстремизам, така се борите и против исламскиот. Ова е целосно планиран терористички напад. Тоа го направи обидувајќи се да избегне каква било реакција од жандармите. Не го ни подигна самострелот, туку го извади од торбата. Навистина, тој човек заслужува восхит поради неговата смиреност и дисциплина“, додаде тој.

 

Претседателот најави дека ранетиот жандар ќе добие специјална награда откако ќе закрепне.

Тој нагласи дека граѓаните на Србија немаат причина за страв и загриженост по овој напад.

„Србија според сите статистики е една од најбезбедните земји во Европа. Нема да имаме милост кон тероризмот и терористите. Граѓаните можат да бидат мирни и спокојни“, порача Вучиќ.

Back to top button
Close