За да се заштеди, Австрија препорачува туширање, а не капење

epa09303016 A view of the bathroom inside the Winston Churchill suite in the Old Cataract Hotel in Aswan, southern Egypt, 25 June 2021 (issued 26 June 2021).The Old Cataract was built in 1899 by Thomas Cook to house European travelers. Its guests included famous people as Winston Churchill, Howard Carter, Margaret Thatcher, Jimmy Carter, and Princess Diana. EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Граѓаните да се тушираат, а не да се капат. Тоа е една од препораките на австриското Министерство за енергетика со цел граѓаните да заштедат енергија.

„Руската агресија на Украина нè носи пред нови предизвици. Поболно од кога и да е, ја чувствуваме долгогодишната зависност од рускиот гас и тоа не само по паричниците. За тоа да се промени, потребно е, од една страна да ги прошириме изворите на обновлива енергија, а истовремено и секој да го даде својот придонес во штедење на енергија. Само мали промени во секојдневието може да донесат големи разлики и да се помогне во штедењето”, посочи Министерството.

Во објавата на социјалните мрежи, на граѓаните им се препорачува да се тушираат, наместо да се капат.

„За полна када потребно е 80 до 150 литри топла вода, а со туширање се троши само 20 до 50 литри. Со тоа, туширањето штеди многу енергија”, наведува Министерството.

Се препорачува електронските уреди да се исклучуваат односно да не бидат на стендбај

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close