За првпат по 20 години, доларот и еврото се изедначија

Курсот меѓу еврото и американскиот долар во вторникот беше ист за прв пат по 20 години. Од утрово, едно евро е точно еден долар.

Тоа значи дека вредноста на еврото е пониска за повеќе од 12 отсто во однос на вредноста на почетокот на годината.

Еврото е значително ослабено по кризата и војната во Украина, а доларот зајакна бидејќи инвеститорите бегаат кон валутата како безбедно засолниште

 

Back to top button
Close