Заев за РСЕ- Се изгоревме со поддршката на некои кандидати на ДУИ

Лидерот на СДСМ Зоран Заев во интервју за Радио Слободна Европа изјави дека жали за поддршката што му ја дале на градоначалникот на Струга од редовите на ДУИ Размир Мерко.

-Еве зошто жалам. Едноставно е. Може градоначалникот на Охрид да постапува, тоа не е така пријатна надлежност на општините, во Струга не се постапува. Јас сум пријател со градоначалниците, соработував како премиер, помогнавме со 50 милиони евра, со илјадници проекти насекаде, тоа е заедничка наша земја и така треба да се развиваат општините. Но, заедно треба да ги преземаме и обврските. Успеавме со Беса да изградиме програма, заедничко концепт во кој веруваме. Концепт на реформи, на економијата, на кревање на стандардот, европеизацијата низ поглавјата – рече Заев.

Тој истакна дека коалицијата со ДУИ после парламентарните избори во 2016 година била нужност поради освоените мандати, но, како што рече, нема да биде така после претстојните избори.

-49 пратеници добивме после бомбите, после откривањето на целиот криминал и запустеност во државата и опција освен со ДУИ да се направи мнозинство немаше, другите партии беа со 5, 3, 2 пратеници… Веќе нема како резултатите да не упатат на коалиција со ДУИ, зашто веќе ДУИ и најголемиот нивни опонент – Алијанса за Албанците со Алтерантива, се блиску со маданти. Дури и да има разлика од 2-3 плус минус мандати меѓу нив, тогаш ни даваат опција да избираме – рече Заев.

Back to top button
Close