Заев за ТВ21: Предлогот што го доставивме е Патоказот, не станува збор за преговори за идентитетските прашања

За македонскиот јазик и за македонскиот идентитет не преговараме, ниту пак некој има право да преговара, вели премиерот Заев за Тв21. Тој додава дека предлогот кој го однел во Софија, се однесува на Патоказот и дека и двете страни се залагаат за како што рече зголемување на ефикасноста во сите области.

„Уште кога излезе оваа неточна информација веднаш ја демантиравме од Владата. Неколку пати сме повториле и тоа секаде јавно и пред сите европски институции – за Македонскиот јазик и за Македонскиот идентитет не преговараме, ниту пак некој има право да преговара. Ова за Тв 21 го истакна премиерот Зоран Заев кој тврди дека предлогот што го однел во Софија се однесува на Патоказот. Предлогот што го доставивме во Бугарија е Патоказот (Road Map). Согласно кои двете страни се обврзуваме за зголемување на ефикасноста во сите области на соработка со конкретни рокови и задолжени институции, меѓу кои е и предлог за интензитетот на идното работење на историската образовна комисија меѓу Северна Македонија и Бугарија“, вели за Тв 21 премиерот Заев.

Back to top button
Close