Започна производството на електрична и топлинска енергија на депонијата во Винча

Компанијата за специјални намени „Бео чиста енергија“ соопшти дека од 1 јули почнала да дава целосен асортиман на услуги од областа на управувањето со отпадот, кои ќе обезбедуваат електрична енергија за пет отсто и топлинска енергија за 10 отсто од домаќинствата во Белград.

Во соопштението се наведува дека „Бео чиста енергија“, заедно со Секретаријатот за заштита на животната средина на Белград, со поддршка на Меѓународната финансиска корпорација, Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Банката за развој на Австрија, изградија неколку нови погони, меѓу нив и отпад од комунални електрани, со цел да се обезбедат комунални услуги за управување со отпадот, негов третман, повторна употреба и отстранување.

Со добивање зелена електрична и топлинска енергија преку термички третман на до 340.000 тони комунален отпад годишно, постројката за енергетско искористување на комуналниот отпад ќе обезбедува електрична енергија за пет проценти и топлинска енергија за 10 проценти од домаќинствата во Белград, пишува ФоНет.

Back to top button
Close