Затвор за оној што ќе свирка по жена на улица. Британија спрема закон за ваква казна

За да го запрат сексуалното малтретирање на жените на јавни места, Британците носат законски измени со кои свиркањето, недоличното дофрлување и вознемирувањето на жени ќе се казнува со затвор до две години.

 

Законските измени ги предложи конзервативниот парламентарец Грег Кларк, а ги поддржа министерката за внатрешни работи Суела Брејврмен.

Како што пишува „Индипендент“, сексуалното вознемирување на јавно место веќе е нелегално според Законот за јавно однесување од 1986 година, но законот не го дефинирал како посебен прекршок, па властите ќе им го направат законот појасен на граѓаните и на полицијата со нагласување на сериозноста на таквото однесување.

Максималната казна за ова кривично дело е зголемена од шест месеци на две години.

Законот дефинира дека делото го сторил секој кој намерно вознемирува или предизвикува страв кај некого само врз основа на неговиот пол, а ваквото однесување опфаќа заканувачки, навредливи или навредливи зборови и однесување.

Други вознемирувачки однесувања, исто така, може да спаѓаат под овој закон, на пример, коментирање во насока на жртвата, следење, гестикулација или возење полека покрај жртвата.

Back to top button
Close