Заврши и вториот дел од прогласувањето на кралот Чарлс Трети за крал на Обединетото Кралство

Чарлс Трети е прогласен за крал и шеф на Комонвелто, откако текстот на прогласот беше прочитан од еден од балконите на палатата Сент Џејмс.

Прогласувањето на новиот монарх беше проследено со топовски поздрави.

Текстот на прогласот се чита на глас и во Лондон и во другите главни градови во рамките на Обединетото Кралство – Единбург, Белфаст и Кардиф.

Главниот проглас беше прочитан во јавноста првпат од страна на Жартиера Кралот на оружјето од балконот со поглед на Фририскиот двор во Сент Џејмс.

Толпата се собра надвор за да ја гледа значајната пригода, слушајќи ја изведбата на Боже чувај го кралот и три радосни извици, кои му се упатени на новиот монарх.

За време на неговата изјава, кралот вети дека ќе го следи „инспиративниот пример” на неговата мајка. Тој рече дека смртта на неговата мајка, кралицата Елизабета Втора е „ненадоместлива загуба”.

– Почитувани лордови, дами и господа, моја тажна должност е да ви ја објавам смртта на мојата сакана мајка, кралицата. Знам колку длабоко вие и целата наша нација, и мислам дека целиот свет тагува со мене за непоправлива загуба која ја преживеавме, изјави кралот Чарлс.

– За мене најголема утеха е да знам за сочувството што толку многу луѓе им ги изразија на мојата сестра и на моите браќа. И што знам дека целото наше семејство може да смета на таква силна наклонетост и поддршка, рече претходно монархот.

Back to top button
Close