Јас не сум Тома Николиќ да лажам“: Мариника Тепиќ влегува во десеттиот ден од штрајкот со глад

Пратеничката Мариника Тепиќ влегува во десеттиот ден од штрајкот со глад. Како што наведува за N1, нејзината одлука за штрајк не е насочена кон домашните институции туку кон меѓународната заедница.

И покрај молбите да го прекине штрајкот, Мариника Тепиќ е упорна во својата одлука бидејќи, како што вели, „ваква одлука има мотив“

„Би ги замолил сите да зборуваат зошто го правам тоа, а не да го сведат на барања да престанам да го правам тоа. Мислам дека тоа е клучната порака, зошто решив да го направам ова, зошто другите колеги се солидаризираа“, рече Мариника Тепиќ.

Како што вели, смета дека е веќе постигнато доволно бидејќи досега во последните 12 години не се случило лидерите на земјите од Европската унија и САД да не им ја честитаат победата на Александар Вучиќ и на Српската напредна странка. .

Како што наведува, нејзината одлука за штрајк со глад не е насочена кон домашните институции.

„Мојот штрајк со глад и оваа радикална одлука не се насочени ниту кон Вучиќ, ниту кон домашните институции бидејќи тие се соучесници во сето ова. И обвинителството и полицијата и Министерството за државна управа и локална самоуправа и особено Александар Вучиќ како мозок на тој крадски инженеринг кога се работи за изборна кражба. Никогаш не сум им пратил пораки“, објаснува пратеникот.

Таа, како што вели, е насочена кон меѓународната заедница од која очекува да формира комисија со набљудувачи и правни експерти за да се сумира се што е кажано во тажен заклучок, да се направи преглед на овие избори за да може изборите да бидат поништена, истакна Мариника.Тилим.

Народните пратеници Данијела Грујиќ од Партијата за слобода и правда и Јанко Веселиновиќ од Движењето за пресврт денеска по четири дена го прекинаа штрајкот со глад.

„Пред се, Даниела има најголем проблем со бронхитис. Јанко веќе ризично влезе во сето тоа поради годините, но вчерашниот ден му беше пречка да се откаже. Им благодарам од се срце што беа дел од ова и покажаа солидарност“, рече Тепиќ.

Повици за прекин на штрајкот со глад секојдневно доаѓаат и од колегите од Партијата на слободата и правдата. Според неа, лекарите и препорачале да прима протеини преку инфузија.

„Реков дека не доаѓа предвид. Јас не сум Тома Николиќ да изневерувам. Кај него подоцна се покажа дека зема протеини или дека се храни на некој начин преку инфузија, јас тоа го одбив“, истакна Тепиќ.

Засега, вели, се чувствува добро.

„Најдобро се чувствував вчера и денеска кога слушнав дека овие млади луѓе се пуштени од затвор. Она што ме загрижи е тоа што, покрај тоа што беа тепани од полицијата, беа држени во самица, што им беа поставени адвокати по службена должност и дека на некој начин влијаеле да ги признаат делата за кои се обвинети“, таа. наведено.послание.

Back to top button
Close