Бајден: Целта на посетата на Саудиска Арабија е зајакнување на стратешкото партнерство

epa09695875 US President Joe Biden speaks during a press conference in the East Room of the White House, in Washington, DC, USA, 19 January 2022. EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Американскиот претседател Џозеф Бајден оцени дека целта на неговата посета на Саудиска Арабија е „зајакнување на стратешкото партнерство засновано на заеднички интереси и одговорности, притоа почитувајќи ги основните американски вредности”.

„Знам дека многу луѓе не се согласуваат со мојата одлука да одам во Саудиска Арабија. Моите ставови за човековите права се јасни, а основните слободи се секогаш на дневен ред кога патувам, а тие ќе бидат и за време на ова патување”, американскиот претседател се вели во текстот што го објави Вашингтон пост.

Американскиот претседател во вторник оди во Израел, а в петок во Џеда, Саудиска Арабија.

Мојата работа како претседател е да гарантирам дека земјата е цврста и безбедна, пишува демократскиот претседател, наведувајќи ја потребата да се „спротивставиме” на Русија, да бидам во „најдобра можна позиција” во однос на Кина и да обезбедиме „поголема стабилност” во Блискиот Исток..

„За да ги направиме овие работи, мораме да имаме директни односи со земјите кои можат да придонесат за тоа. Саудиска Арабија е една од нив”.

Back to top button
Close