Белгиските аеродроми казнети поради мерење температура на патниците

Двата главни аеродроми во Белгија ќе добијат казна од 300 илјади евра вкупно затоа што недозволено им мереле температура на патниците за време на кризата со Ковид-19, јави дописничката на МИА од Брисел.

Одлуката доаѓа од белгиското тело за заштита на личните податоци (АПД), кое соопшти денеска дека аеродромот во Брисел е казнет со 200 илјади евра, а аеродромот во Шарлероа со сто илјади евра затоа што мерењето на телесната температура на патниците се правело без никаква правна основа, и со тоа било нелегално.

Аеродромите во Белгија ја донесоа оваа одлука во рамките на борбата за спречување на ширење на вирусот Ковид-19. 

Back to top button
Close