Бугарија: ГЕРБ и ПП-ДБ договорија владина коалиција со ротирачки премиери

Во првите 9 месеци премиер ќе биде Николај Денков од ПП, а вицепремиер и министер за надворешни работи Марија Габриел од ГЕРБ. Следните 9 месеци Габриел ќе стане премиер, а Денков вицепремиер.

Ова го соопштија на заедничка прес конференција Габриел и Денков по разговорите меѓу ПП-ДБ и ГЕРБ . Оваа информација беше објавена на само еден час пред пред кандидатката за премиер на првата политичка сила ГЕРБ, Марија Габриел, да го врати првиот мандат на претседателот Румен Радев.

Back to top button
Close