Бугарија го прифати скратеното име Северна Македонија кое го спореше

Бугарија прифатила да го користи името Северна Македонија. Ова го соопшти премиерот Димитар Ковачевски. За него, ова е голем чекор во новото поглавје и водат кон поголема соработка меѓу двете држави.

„Македонците и Бугарите се многу блиски братски народи. Затоа влегуваме во решавање на отворените прашања, за нова иднина. Договоривме Бугарија дека прифаќа да го користи името Северна Македонија, тоа значи дека Бугарија нема да го кочи билатералното име“, рече Ковачевски.

Ќе се финализира и Договорот за прекугранична соработка, со што ќе се отвори границата „Клепало“.

Back to top button
Close